Sort Sol

 

Køb min fotokunst indrammet i håndlavet trærammer og opsat på en dibond alu-plade. Du kan også se mine værker hos Galleri Vadehavet i Ribe by.

 

Jeg har samlet en unik samling, af nogle af mine fine art billeder af Sort Sol, som viser dette fænomen på en lidt anden måde.

Den store oplevelse Sort Sol, kan ses om foråret og efteråret, ofte ved solopgang og solnedgang. Stærene samles i vadehavs-marsken i kæmpe flokke til træk. Stærene kommer fra alle de forskellige landene omkring Østersøen og Norge.

Lige før stærene går ned på jorden og sætte sig i tagrørene for natten, tegner de store flokke stære fascinerende mønstre på himlen – det er det man kalder Sort Sol.

.
klik ind på hver enkel billede for at se størrelser og pris

Sort Sol kan i enkelte tilfælde, komme helt op og rumme en 1 million fugle. Men når overnatningsflokken af stære bliver over 500.000 fugle splittes flokken normalt op, da der bliver for megen indre uro i den store flok.

De store flokke af stære kommer til vadehavs-marsken for at æde store mængder af stankelbens- og gåsebillelarver, som findes i de fugtige græsmarker.

Om dagen søger de især føde i de ydre dele af marsken og om natten opsøger de tagrørene, hvor de overnatter.

Den store grund til vi oplever disse fascinerende mønstre på himlen, skyldes at rovfugle prøver at fange stærene, når de kommer flyvende i deres store flokke. Ofte lykkes det rovfuglene at få fanget mange stære, i de minutter hvor Sort Sol udspiller sig. Stærene prøver at forsvare sig, med at gylpe og skide på rovfuglen. Stærene reagerer promote med et sandt bombardement af gylp og skid. I sjælende tilfælde lykkes det stærene at gylpe og skide så meget på rovfuglens fjerdragt, at dens fjerene klæber sammen og rovfuglen mister flyveevnen.

.

Din Indkøbskurv